100% kotimainen verkkokauppa

30 vrk palautusoikeus

Ota yhteyttä | 010-2011960 |Ark. 10-16.00

Maastopyörät

Rakastatko kruisailua maastossa, tai olet kenties aikeissa aloittaa tämän villin harrastuksen? Jos olet tottunut maastopyöräilijä, tiedät jo hieman mitä hyvältä maastopyörältä voi ja kannattaa odottaa. Aloittelijoille kokosimme oheen tietoa, joihin kannattaa kiinnittää huomioita valitessaan sopivaa maastopyörää. Diileri.com verkkokaupasta voit ostaa helposti näyttävät ja laadukkaat Euroopassa valmistetut HEAD maastopyörät. Suoraan omasta varastostamme nopeasti toimitettuna. Löydät aikuisten ja lasten maastopyöriä luontopolku cruisailuun ja mäenlaskuun, cyclocross-fillaria maantielle ja hiekkatielle sekä myös sähköpyöriä, jotka vievät sinut kepeästi minne vain ja maailma on kuin ylämäkiä ei olisi.

   

  Hyväksi havaittu pyörävalmistaja

  HEAD maastopyörät valmistetaan Euroopassa Tsekissä Opavassa Novus Bikesin tehtaalla. Novus Bikes on valmistanut polkupyöriä yli 20 vuotta. HEADin lisenssillä pyöriä on valmistettu yli 7 vuotta. Suosittuja HEADin polkupyöriä myydään tällä hetkellä yli 30 maahaan. Merkki on erityisen tunnettu laskettelun ja tenniksen maailmasta, mutta myös sen valmistamat fillarit ovat saavuttaneet maailmalla mainetta ja kunniaa.

   

  Toimimme Suomessa valtuutettuna jälleenmyyjänä – ja järkihinnoin tietenkin!

  Diileri.com on valtuutettu jälleenmyyjä Suomessa ja pystyy tarjoamaan täyden takuun polkupyörille. Meillä on omassa varastossa iso määrä erilaisia polkupyöriä aina maastopyöristä sähköpyöriin ja toimitamme ne nopeasti vaikka kotiinkuljetettuna. Olemme pyrkineet pitämään myös maastopyörin hinnat kohdillaan, myös maksutapamme ovat monipuolisia, jolloin saat maksueriä pilkottua tarvittaessa useampaan jaksoon.

   

  Miten tilata juuri sopiva pyörä?

  Eri pyörämalleissa on useita eri kokoisia runkoja ja malleja. Oikea rungon koko valitaan pyöräilijän pituuden, muiden kehon mittasuhteiden ja tietysti myös omien ajomieltymysten mukaisesti. Pyörien runkokoko ilmoitetaan rungon pystyputken korkeutena, keskiön keskeltä alkaen.
  Kun runkokoko muuttuu, muuttuu myös muut mittasuhteet samalla mm. etäisyys istuimesta ohjaustankoon. Ohjeita löytyy netistä paljon runkokoon valintaan, mutta usein nämä kaikki ovat suuntaa antavia. Ilmoitettu kuskin pituus on arvio, johon vaikuttaa kuskin omat ajomieltymykset ja kun meistä jokainen on yksilöllinen ja samoja mittasuhteita ei ole.
  Hyvä nyrkkisääntö on vanha haaramitta eli kun peruspyörissä yläputken ja nivushaaran välissä on noin 5 cm ilmaa ja maastopyörissä noin 10 cm vältetään pahimmat mokat.
  Kaikki ilmoitetut mitat perustuvat keskiarvolaskelmiin ja yksilöllisiä eroja runkojen valmistuksessa ei voida ottaa huomioon. Ohjainkannattimen ja istuinkannattimen säädöillä pystytään myös kikkailemaan ajoasentoa paremmaksi.

  Usein kysyttyä:
  Voiko maastopyörällä ajaa kovalla maantiellä? Kyllä voi. Maastopyörän renkaat ovat maantiepyörään verrattuna hieman leveämpiä, mutta se ei rajoita käyttöä sen enempää. Eli maastopyörä on joka paikan pyörä ja soveltuu hyvin myös kaupunkiajoon.

   

  Mikä rengaskoko nuorelle?

  Valikoimastamme löytyy tuumakokoja 27,5″, eli ns. välikokoja, jotka eivät sovellu aivan pienille lapsille, vaan ovat enemmänkin sopivia nuorille ajajille ja pienikokoisille aikuisille.

  Entä aikuiset, mikä on aikuisten rengaskoko maastopyörissä?

  Aikuisille sopiva rengaskoko maastopyörissä on 27,5″ tai 29”. Aikuisten pyörän tuumakoko on tavallisissa aikuisten pyörissä 28”. Omien mittojesi lisäksi maastopyörää valitessa voit miettiä myös tulevia käyttötarkoituksia. Isompi 29” pyörä kulkee ketterästi myös maaston ulkopuolella, pelkästään maastoajoon tarkoitettu pyörä voi sen sijaan olla hieman pienempikin hyvän maastokulun varmistamiseksi.

  Maastopyöräily yleisesti

  Maastopyöräilyssä nimensä mukaisesti ajetaan maastossa sellaisella polkupyörällä, joka mahdollistaa pyöräilyn vaativilla reiteillä kuten metsäpoluilla ja kivikkoisilla reiteillä. Maastopyörien runkogeometria, jousitus sekä monipuolinen vaihteisto sekä leveät nappulakuvioiset renkaat tekevät ajamisesta sujuvaa maastossa.

  Alkujaan maastopyörien runko oli tehty teräksestä ja niissä ei ollut jousitusta. Lähinnä leveät karkeakuvioiset renkaat toivat pyörään maastoajon mahdollisuuden. Nykyisin suosituin ja yleisesti eniten käytetty runkomateriaali on alumiini, sen keveyden ja kestävyyden vuoksi. Arvokkaammissa fillarimalleissa runko valmistetaan kokonaan hiilikuidusta, joka on vielä alumiiniakin kevyempää.

  Maastopyörien suosituin rengaskoko oli hyvin pitkään 26” ja tämän rengaskoon etuna onkin ketteryys. 2000 – luvun loppupuolella markkinoille alkoi ilmestyä 29-tuumaisia polkupyöriä, jotka saavuttivat kovan suosion hyvin nopeasti. Näiden ”kaksysi” tai 29er:iksi kutsutuiden mtb-pyörien etuna on parempi rullaavuus, pito sekä juurien yms. esteiden helpompi ylittävyys. Aika menee eteenpäin ja kehitys kulkee, 2010-luvun aikana markkinoille alkoi ilmestyä myös niin sanottua ”välikokoa” eli 27,5” tuuman rengaskoolla varustettuja maastopyöriä. Näissä ideana on oikeastaan ollut yhdistää 26” rengaskoon ketteryys sekä 29” rullaavuus.

  Oikean rengaskoon valinta riippuu monesta tekijästä. 29” renkaiden etuna on helppous maastoajossa ja siksi niitä suositellaan vasta-alkajille. 29” rengaskoko sopii myös paremmin erityisen pitkille ihmisille. Pienempiä rengaskokoja kuten 27,5” suosii usein kuskit, jotka hakevat pyörältä ketteryyttä ja nopeutta kaarteisiin. Lisäksi ne sopivat paremmin hieman lyhyemmille ihmisille.

  29” ja 27,5” kokojen välillä on väitelty monesti, että kumpi näistä on parempi. Monet maastopyöräilijät ovat testanneet niin sanotusti ratakellotusta 29” koon fillarilla sekä 27,5” koon maastopyörällä ja aikaeroa ei lopulta juurikaan ole. Kaksysillä usein suora nopeus on suurempi, mutta mutkat ja kaarteet hitaampia.

  Maastopyöräilyn historiaa

  Maastofillarointia pidetään amerikkalaissyntyisenä urheilulajina. Sen kerrotaan olevan peräisin 1970 – luvulta, kun paikalliset nuoret halusivat kovasti kehittää surffailun korvaavia urheilulajeja. Osa Kalifornian nuorista alkoi laskevaan polkupyöriä vuoristopolkuja pyörillään. Sen aikaisiin ns. cruiser tyyppisiin polkupyöriin moottoripyörien osia mm. jarrukahvoja ja nappulakuvioisia renkaita. Eikä aikaakaan, kun maastopyöräily oli syntynyt ja alkoi kaupallistumaan. 1990-luvulla Suomessakin oli saavutettu huikea maastopyöräily buumi. 2000-luvun alulla pyörät ovat kehittyneet hurjasti jousituksen ja muiden osien osalta. Nykyaikana myös sähköavustus on tullut maastopyöriin, jolloin maastopyöräily on saanut täysin uuden oman alalajin.

  Maastopyöräilyssä on useita eri alalajeja

  Cross Country tai XC

  Tämä on se perinteisin maastoajon muoto. Kilpailussa ajetaan useampi tunti haastavalla radalla. Kuskit lähtevät kisaan matkaan samaan aikaan eikä ulkopuolista apuakaan saa käyttää, jos pyörä tarvitsee yhtäkkiä huoltoa, joka on hyvin mahdollista lajin luonteen vuoksi. Cross country maastopyörät ovat hyvin kevyitä ja tyypiltään täysin erilasia kuten esimerkiksi alamäkipyörät. Crosscountrystä on myös nopeatempoisempi ja lyhyempi sprinttiversio olemassa, jota kutsutaan nimellä”Cross Country Eliminator tai XCE”. Ja näitähän versioita piisaa sillä lajista löytyy myös Marathon versio tai lyhenteenä tunnettu XCM, jossa matka on usein 60–80 kilometriä, kierroksia 1–4. Sitten on vielä enduro tai perinteisemmin sanottuna enska. Endurossa sovelletaan moottoripyöräenduron kilpailutraditioita.

  Downhill, DH tai Alamäkiajo

  Alamäkiajossa käytetään lajiin soveltuvaa maastopyörää. Sen aggressiivisen luonteen vuoksi näissä pyörissä erityisesti jousitus on huomattavasti rajumpi kuin tavallisissa maastopyörissä. Downhill ajoissa ajetaan alamäkipyörällä hyvinkin haastavaa alamäkirataa mahdollisimman nopeasti yksitellen.

  Trial

  Tämä laji periytyy suoraan trialmoottoripyöräilystä. Kuskin pitää selvitä radasta mahdollisimman vähin kosketuksin maan pintaan. Rata on usein niin haastava, että moni ei siitä selviäsi kunnialla edes kävellen.

  Dual slalom, mountaincross ja 4-cross

  Nämä ovat alamäkipyöräilystä periytyviä lajeja, joissa ajetaan useampi kisailija kerrallaan pudotuspelityyppisesti lyhyellä motocross tyylisellä radalla, jolloin kisasta saadaan mahdollisimman näyttävä. Nämä mtb-pyörät ovat hieman kevennettyjä versioita downhill pyöristä ja monesti niissä on vain etujousitus sekä 20 tuumaiset pyörät. Fyysinen kontakti on usein sallittu. Ratoja löytyy sitten aina hiekkaradoista metsäratoihin.

  Freeride-maastopyöräily

  Tässä on hauska maastopyöräilyn alalaji, jota itse yksi Diileri.comin perustajistakin harrastaa. Freeride pyöräily on hyvin vapaata ja käsittää käytännössä kaikkea sellaista ajamista, mitä muut tiukasti sääntöjä noudattavat maastopyöräilyn alalajin kuskit eivät tee. Freeride nykyisin tarkoittaa oikeastaan vauhdikasta alamäkeen ajamista luonnollisissa alamäissä tai siihen erikseen rakennetulla radalla. Freeride harrastelijat usein käyvät ajelemassa radoilla, jotka on rakennettu erikseen hiihtokeskuksiin, jotka luonnollisesti sopivat mäkilaskemiseen. Moniin eri hiihtokeskuksiin on rakennettu maastopyöräilyyn soveltuvia ratoja.

  Maastopyöräsuunnistus

  Nimensä mukaisesti maastopyöräsuunnistus yhdistää maastopyöräilyn sekä suunnistamisen. Maasto valitaan usein siten, että se on hyvin laaja, useita reittivaihtoehtoja sisältävä metsäpolku ja metsätieverkosto. Lajin suunnistuskartoissa on usein tavallista suunnistuskarttaa karkeampi mittakaava lajin nopeamman etenemisnopeuden vuoksi.