Aggregaatti on laite, joka tuottaa sähköä itsenäisesti ilman ulkopuolista virtalähdettä, mutta mikä on sen toimintaperiaate?

Aggregaatti koostuu polttomoottorista ja generaattorista, jotka yhdessä muuttavat mekaanisen energian sähköenergiaksi. Aggregaatin toimintaperiaate perustuu siis energian muuntamiseen eri muodoista toiseen.

Aggregaattien kulutus polttomoottori aggregaatin sydämenä 

Polttomoottori on aggregaatin sydän ja se käyttää polttoainetta, kuten bensiiniä tai dieselöljyä, tuottaakseen liike-energiaa. Moottoriin syötetään polttoainetta ja ilmaa, jotka sekoittuvat ja syttyvät puristuksen ansiosta.

Syntyvä räjähdyksellinen voima saa männät liikkumaan ylös ja alas moottorin sisällä. Riippuen aggregaatin hyötysuhteesta nähdään miten suuri on aggregaatin kulutus verrattuna tuotettuun energiamäärään.

Mäntien liike muutetaan sähköksi

Männät on kytketty kampiakseliin, joka muuntaa männänliikkeen pyöriväksi liikkeeksi. Kampiakseli taas on yhdistetty generaattoriin, joka puolestaan muuntaa pyörivän liikkeen sähköenergiaksi eli sähköksi.

Generaattorissa on magneetti sekä kela, jossa tapahtuu sähkömagneettinen induktio. Pyörivän magneetin aiheuttama magneettikenttä indusoi kelassa sähkövirtaa: Tämän virran avulla generoidaan vaihtovirtaa tai tasavirtaa riippuen aggregaatin käyttötarkoituksesta Aggregaatissa on myös muita komponentteja, kuten akku ja säätöjärjestelmä.

Aggregaatin muut osat

Akku tarjoaa virtaa käynnistämiseen ja toimii varavoimana, jos polttomoottori sammuu esimerkiksi polttoaineen loppuessa. Säätöjärjestelmä valvoo aggregaatin toimintaa ja pitää sen käyntinopeuden tasaisena sekä jännitteen vakiona. Käytetäämpä aggregaatteja ihan kotikäytössäkin tuomassa turvaa ja jopa säästöjä.

Aggregaattien käyttökohteet

Aggregaattia voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin, kuten sähkökatkojen aikana tai paikoissa, joissa ei ole saatavilla sähköverkkoa. Esimerkiksi rakennustyömailla aggregaatit ovat välttämättömiä sähkötyökalujen ja -laitteiden käytön mahdollistamiseksi. Aggregaatit ovat myös suosittuja retkeilijöiden keskuudessa, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden saada sähkövirtaa luonnossa ilman pääsyä verkkovirtaan. Esimerkiksi hiljainen Timco 2000i on erinomainen vaihtoehto tuomaan virtaa luonnonhelmaan.

Aggregaatti on yksinkertainen mutta toimiva

Aggregaatin toimintaperiaate on siis melko yksinkertainen: polttomoottori tuottaa mekaanista energiaa, joka muutetaan generaattorissa sähköenergiaksi. Tämän ansiosta aggregaatti pystyy tarjoamaan itsenäisesti sähkövirtaa erilaisiin tarpeisiin.

Aggregaatit ovatkin olennainen osa monia teollisuudenaloja ja tarjoavat luotettavaa sähkönsyöttöä erilaisissa olosuhteissa. Laajasta valikoimastamme löydät varmasti tarpeisiisi sopivan aggregaatin.